Kendini Arayan Ornitorenk

  • Yazar: Yeşim Paktin
  • Çizer: Yeşim Paktin
  • Yayınevi: AÇEV Yayınları
  • Okuyan Kişi: Sevda Mustafaoğlu
  • Yaş Aralığı: +3 Yaş

Kocaman gagası ve kuyruğu ile gölde yüzmeyi çok seven ornitorenk, bir gün başını büyük bir kayaya çarpar. Başını kayaya çarpınca, kim olduğunu unutur. Çevresinde gördüğü hayvanlara kim olduğunu sormaya başlar. Acaba ornitorenk kim olduğunu bulabilecek mi?

  • Etkinlikler


    1. Dünya Haritam


    Hedef: Çocuğunuzun harita bilgisini desteklemektir.


    Malzeme: Harita


    Not: Evinizde bulunan bir haritayı ya da etkinlik sonunda paylaşılan aşağıdaki haritayı bu etkinlik sırasında kullanabilirsiniz.


    Etkinlik Adımları:

    •     Aşağıdaki haritayı ya da evinizde bulunan bir haritayı çocuğunuza gösterin ve ne olduğunu açıklayın.

          “Haritalar bize dünyanın, bölgelerin, ülkelerin yukarıdan, gökyüzünden bakıldığında nasıl göründüğünü gösterir. Haritaya bakarak hangi ülkelerin ve şehirlerin nerede olduğunu inceleyebiliriz.”

    •     Haritayı birlikte inceleyin.

          “Bu yeşil yerler insanların üstünde yaşadığı karaları gösteriyor (Harita üstünde yeşil olan yerleri parmağınızla gösterin). Bu kahverengi yerler ise dağları gösteriyor (Harita üstünde kahverengi olan yerleri parmağınızla gösterin). Bu beyazlar ise kutupları gösteriyor (Harita üstünde beyaz olan yerleri parmağınızla gösterin). Maviler ise denizler ve okyanusları gösteriyor (Harita üstünde mavi olan yerleri parmağınızla gösterin). Bizim yaşadığımız şehir burada (Hangi şehirde yaşıyorsanız ismini söyleyin ve haritadan yerini bularak gösterin). Türkiye ise yaşadığımız ülke, bak işte burada (Haritada Türkiye’yi gösterin)!”

    •     Sonrasında Kendini Arayan Ornitorenk kitabında da geçen Avustralya ülkesini harita üstünde gösterin. Ülkenin dört bir tarafı sularla kaplı bir ada üstünde olduğunu söyleyin.

    •     Merak ettiğiniz ülkeleri, şehirleri haritadan bulmaya çalışarak haritayı incelemeye devam edin.

    •     Haritayı çocuğunuzun rahatlıkla görebileceği bir alana asabilir ve birlikte farklı şehirler ve ülkeler duydukça harikadan bu yerlerin nerede olduğunu bulabilirsiniz.


    2. Hayvanları Eşleştirelim


    Hedef: Çocuğunuzun sınıflandırma ve analitik düşünme becerilerini desteklemek.


    Malzemeler: Farklı hayvan resimleri


    Etkinlik Adımları:

    •     Farklı hayvan resimlerini çocuğunuzla beraber inceleyin. Hayvanları incelerken tüylerinin rengin, yaşadıkları yerler, ayaklarının şekli ve çıkardıkları sesler hakkında konuşun.

    •     Çocuğunuza bu hayvanları çeşitli özelliklerine göre eşleştireceğinizi söylerin.

          “Şimdi incelediğimiz bu hayvanların hangi özelliklerinin birbirine benzediğini bulacağız. Örneğin hem aslan hem de fil çok yüksek ses çıkarabiliyor. Bu ikisinin resmini yan yana koyalım. Kedi ve panter ise aynı renkteler. İkisi de siyah. Bunların resimlerini de yan yana koyalım.”

    •     Hayvanların bilmediğiniz özellikleri olursa beraber araştırma yapın.

    •     Bu sınıflandırmayı yaparken çocuğunuza yardımcı olun ancak cevapları siz vermeyin, birlikte düşünün.

    •     Bu hayvanları birbirleriyle farklı özelliklerine göre eşleştirdikten sonra hayvanların burada resmi olmayan diğer hayvanlarla da benzer özelliklerini bulabilirsiniz. Örneğin köpeğin de panter gibi dört ayağının üstünde durduğu ve uzun bir kuyruğu olduğu hakkında konuşabilir ve her iki hayvanın taklidini yapabilirsiniz.

  • Yeni Kelimeler Öğreniyoruz


    Öğrenilmesi Hedeflenen Kelimeler


    Ornitorenk: (Kitapta ilgili resmi gösterin.) Geniş gagası ve kuyruğu olan, perdeli ayaklı bir hayvan. Genellikle Avustralya Kıtası’nda yaşar. Kitabımızda ornitorenk, kafasını kayaya çarpınca kim olduğunu unutuyor.


    Kunduz: (Kitapta ilgili resmi gösterin.) Su kıyılarında yaşayan ve sivri dişleri ile ağaçları kemirerek beslenen bir hayvan. Kunduzun da aynı ornitorenk gibi geniş bir kuyruğu var. Kitabımızda da ornitorenk kunduzun yanına giderek ona kim olduğunu soruyor.


    Su Samuru: (Kitapta ilgili resmi gösterin.) Su kenarlarında yaşayan, ayakları perdeli bir hayvandır. Kitabımızda da ornitorenk kim olduğunu anlamak için su samurunun yanına gitmişti.


    Sevgili ebeveynler, çocuğunuzun kelime dağarcığını zenginleştirmenin yollarından biri de ona hikayeler anlatmaktır. Çocuğunuz dinlediği hikayeler sırasında anlamını bilmediği kelimeler duyabilir. Bu kelimelerin anlamlarının basit bir şekilde açıklanması, hikayeyi daha iyi anlayabilmesini ve kelime dağarcığının gelişmesini sağlar. Çocuğunuzun kelime dağarcığının gelişmesi, onun dil gelişimi ve gelecek yıllardaki okul başarısı için çok önemlidir.


    Okuyan Bir Gelecek projesinde de okunan her hikaye ile öğrenilmesi hedeflenen kelimeler bulunmaktadır. Bu kelimeleri günlük yaşamınızda ara ara çocuğunuzla sohbet ederken kullanmanız çocuğunuzun bu kelimeleri öğrenmesini kolaylaştıracaktır.

  • Sohbet Ediyoruz

    Hikayeyi dinlerken, gerçekleşecek olaylarla ilgili çocuğunuzun tahminde bulunması için ona sorular sorabilirsiniz. Bu sorular aynı zamanda çocuğunuzun dikkatini hikayeye çekmenizi de kolaylaştırır. Örneğin Kendini Arayan Ornitorenk kitabını okurken aşağıdaki soruları sorabilirsiniz.


      1. Acaba ornitorenk kim olduğunu başka hangi hayvanlara soracak? (11. sayfada ornitorenk ördeğe kim olduğunu sorduktan sonra bu soruyu sorabilirsiniz.)


      2. Sence ornitorenk kim olduğunu bulabilecek mi? (14. Sayfanın sonunda su samuru ile ilgili bölümü okumadan önce çocuğunuza bu soruyu sorabilirsiniz.)


    Hikayeyi dinledikten sonra, çocuğunuza çeşitli sorular sorarak hikaye hakkında sohbet edebilirsiniz. Örneğin Kendini Arayan Ornitorenk’i okuduktan sonra aşağıdaki soruları sorarak hikaye hakkında fikirlerini ifade etmesini sağlayabilirsiniz.


      1. Hikayedeki hayanvanlardan hangilerini daha önce gördün? Nerede gördün?


      2. Bu hayvanların yerinde sen olsan, ornitorenge nasıl yardım ederdin?

Kİtapların İhtİyaç sahİbİ çocuklara ulaşmasına destek olun

  • KİTAP SETİ BAĞIŞLA

    Yapacağınız bağışla, ihtiyaç sahibi çocukların kitaplarla buluşmasını destekleyebilirsiniz. Okuyan Bir Gelecek Projesi'ne iki şekilde bağış yapabilirsiniz:


    Kitap seti bağışlayabilir veya kitap setlerini oluşturabilmemiz için AÇEV'e katkıda bulunabilirsiniz. Bir kitap setinin maliyeti 400 TL'dir. Yapılan bağışlara karşılık gelen adette kitap seti temin edilerek ihtiyaç sahibi çocuklara ulaştırılacaktır.

    Kitap Seti Bağışla

    TURKCELL, VODAFONE ve TÜRK TELEKOM operatörlerinden BAGIS yazıp 3747‘ye kısa mesaj göndererek sadece 20 TL ile Okuyan Bir Gelecek projesine destek olabilirsiniz

    SMS Gönder