Oyuncaklarını Kıran Çocuk

  • Yazar: Canan Aslan
  • Çizer: Ferit Avcı
  • Yayınevi: Kök Yayıncılık
  • Okuyan Kişi: Yekta Kopan
  • Yaş Aralığı: +3 Yaş

Ülkelerden birinde Taylan adında bir çocuk yaşarmış. Taylan, oyuncaklarını kırıp döker hatta parçalarına ayırırmış. Taylan’ın oyuncakları bu duruma dayanamayıp bir gün Taylan’la konuşmaya karar vermişler. Acaba Taylan oyuncaklarına neden böyle davranıyor? Gelin beraber öğrenelim.

  • Etkinlikler


    1. Kırık Oyuncaklar


    Hedef: Çocuğunuzun merak duygusuna katkı sağlamak, onun problem çözme becerilerini geliştirmek.


    Malzemeler: Evdeki kırık, bozuk oyuncaklar, oyuncakları onarmak için ihtiyacınız olan çeşitli malzemeler (uhu, iğne iplik, bant, boya kalemi).


    Etkinlik Adımları:

    •     Çocuğunuza Taylan’ın oyuncaklarının durumunu hatırlatın. Oyuncakların eskisi gibi sağlam olması için Taylan’ın neler yapabileceği hakkında konuşun.

    •     Evinizde bulunan kırık, dökük ya da parçalanmış oyuncakları bir araya getirin.

    •     Çocuğunuzla beraber bu oyuncakları inceleyin. Kırılıp, bozulmadan önce nasıl göründüklerini beraber hatırlayın.

    •     Sonrasında bu oyuncakların eskisi gibi olması için neler yapılması gerektiğini düşünün. Örneğin, kolu kopmuş bir bez bebek için yeniden kol dikilebilir. Ya da tekerleği kopmuş bir arabanın tekerleği evde bulunup, yerine yerleştirilebilir; Bulunamıyorsa yerine tekerlek gibi kullanılacak başka bir malzeme bulunabilir.

    •     Sonrasında gerekli malzemeleri (uhu, iğne iplik, bant, boya kalemi gibi) bir araya getirin.

    •     Kırılmış/bozulmuş/eskimiş oyuncakları çocuğunuzla birlikte onarın.

    •     Evinizde kırık oyuncak yoksa herhangi bir kırık eşyayı birlikte tamir edebilirsiniz. Çocuğunuz için yapacaklarınızın güvenli olmasına dikkat edin.


    2. Oyuncaklar Konuşuyor


    Hedef: Çocuğunuzun hayal gücünü zenginleştirmek, dil gelişimini desteklemek.


    Malzemeler: Evdeki oyuncaklar


    Etkinlik Adımları:

    •     Çocuğunuzla birlikte, oyuncakların Taylan’la konuştuğu bölümü kitaptan tekrar okuyun. Oyuncakların Taylan’a neler söylediğini hatırlayın.

    •     Çocuğunuza “Biz de bu etkinlikte senin oyuncaklarını dinleyeceğiz.” deyin ve evdeki oyuncakları bir araya getirin.

    •     Çocuğunuza “Oyuncakların konuşabilseydi, sana ne anlatırlardı?” diye sorun. Düşünmesi için fırsat verin. Aklına bir fikir gelmezse, oyuncakları teker teker gösterin ve “Sence bu oyuncak köpek konuşabilseydi, sana ne söylerdi?” diye sorun.

    •     Çocuğunuzun anlattıklarını, oyuncakları konuşturarak canlandırın.

  • Yeni Kelimeler Öğreniyoruz


    Öğrenilmesi Hedeflenen Kelimeler


    Kulak Asmamak: Başkasının söylediklerini dinlememek, önemsememektir. Kitabımızda da Taylan, söylenenlere kulak asmadan bildiğini yapıp, oyuncaklarını bozmuştu.


    İncitmek: Kötü söz veya davranışla bir kişiyi üzmektir. Kitabımızda da oyuncaklar konuşmaya geldiklerinde, Taylan onları ne kadar incittiğini anlamıştı.


    Sevgili ebeveynler, çocuğunuzun kelime dağarcığını zenginleştirmenin yollarından biri de ona hikayeler anlatmaktır. Çocuğunuz dinlediği hikayeler sırasında anlamını bilmediği kelimeler duyabilir. Bu kelimelerin anlamlarının basit bir şekilde açıklanması, hikayeyi daha iyi anlayabilmesini ve kelime dağarcığının gelişmesini sağlar. Çocuğunuzun kelime dağarcığının gelişmesi, onun dil gelişimi ve gelecek yıllardaki okul başarısı için çok önemlidir.


    Okuyan Bir Gelecek projesinde de okunan her hikaye ile öğrenilmesi hedeflenen kelimeler bulunmaktadır. Bu kelimeleri günlük yaşamınızda ara ara çocuğunuzla sohbet ederken kullanmanız çocuğunuzun bu kelimeleri öğrenmesini kolaylaştıracaktır.

  • Sohbet Ediyoruz

    Hikayeyi dinlerken, gerçekleşecek olaylarla ilgili çocuğunuzun tahminde bulunması için ona sorular sorabilirsiniz. Bu sorular aynı zamanda çocuğunuzun dikkatini hikayeye çekmenizi de kolaylaştırır. Örneğin, Oyuncaklarını Kıran Çocuk kitabını okurken aşağıdaki soruları sorabilirsiniz.


      1. Acaba Taylan neden oyuncaklarını bozuyormuş? (Bu soruyu sayfa 4’ün sonunda, hikayenin devamına dair merak uyandırmak için sorabilirsiniz.)


      2. Sence oyuncaklar ne yapacaklar? (Sayfa 6’nın sonunda bu soruyu sorarak, çocuğunuzun ilgisini hikayeye vermesine yardımcı olabilirsiniz)


    Hikayeyi dinledikten sonra, çocuğunuza çeşitli sorular sorarak hikaye hakkında sohbet edebilirsiniz. Oyuncaklarını Kıran Çocuk kitabını okuduktan sonra, aşağıdaki soruları sorarak hikaye hakkında fikirlerini ifade etmesini sağlayabilirsiniz.


      1. Oyuncaklar neden mutsuzmuş?


      Yanıtı: Taylan, oyuncakları parçalayıp bozduğu için, oyuncaklar mutsuzmuş.


      2. Taylan neden oyuncaklarını bozuyormuş?


      Yanıtı: Taylan, oyuncaklarının nasıl çalıştığını merak ettiği için onları parçalara ayırıyormuş.


      3. Sen olsaydın, Biblo’nun özgür kalmasına yardım etmek için neler yapardın?

Kİtapların İhtİyaç sahİbİ çocuklara ulaşmasına destek olun

  • KİTAP SETİ BAĞIŞLA

    Yapacağınız bağışla, ihtiyaç sahibi çocukların kitaplarla buluşmasını destekleyebilirsiniz. Okuyan Bir Gelecek Projesi'ne iki şekilde bağış yapabilirsiniz:


    Kitap seti bağışlayabilir veya kitap setlerini oluşturabilmemiz için AÇEV'e katkıda bulunabilirsiniz. Bir kitap setinin maliyeti 400 TL'dir. Yapılan bağışlara karşılık gelen adette kitap seti temin edilerek ihtiyaç sahibi çocuklara ulaştırılacaktır.

    Kitap Seti Bağışla

    TURKCELL, VODAFONE ve TÜRK TELEKOM operatörlerinden BAGIS yazıp 3747‘ye kısa mesaj göndererek sadece 20 TL ile Okuyan Bir Gelecek projesine destek olabilirsiniz

    SMS Gönder