Tarık ve Beyaz Karga

  • Yazar: Kutup Yıldızı Kolektifi
  • Çizer: Sadi Güran
  • Yayınevi: Sarıgaga Yayınları
  • Okuyan Kişi: Mert Fırat
  • Yaş Aralığı: +3 Yaş

Tarık ve ailesi bir balıkçı adasında yaşıyorlarmış. Her şey çok güzel giderken, bir gün adanın üstüne bir bulut gelmiş ve gökyüzünü kaplamış. Günlerce yağmur yağmış. Bakalım Tarık ve ailesi yaşadıkları adayı karartan bu buluttan kurtulmak için neler yapacaklar?

*Bu kitap, kendilerini Kutup Yıldızı Kolektifi olarak adlandıran 10 mülteci çocuğun katkıları ile yazılmıştır.


Sevgili anne ve babalar;

Toplumda farklı özelliklere sahip bireylerle beraber yaşadığımız fikri ve her bir bireyin kişisel özelliklerine saygılı olma bilinci, erken çocukluk yıllarında edinilmesi daha kolay olan, kişilerin hayata bakışını etkileyen önemli bir faktördür. Tarık ve Beyaz Karga, hikaye boyunca yaşadığı adayı terk etmek zorunda kalan bir çocuğun yaşadıklarını, hissettiklerini çok başarılı şekilde anlatıyor. Bu hikayeyle yaşam haklarını korumak için ülkesinden ayrılmak zorunda kalan çocukların yaşadıklarına yönelik farkındalığın arttırılması hedefleniyor ve okuyucuya onların ihtiyaçları üzerine düşünme fırsatı sunuluyor. Hikayede toplumda ırk, dil, din gibi farklı özelliklere sahip olan bireylerin beraber mutlu bir yaşam sürdürebileceği işleniyor.

  • Etkinlikler


    1- Eğlenceli Müzik


    Hedef: Çocuğunuzun çeşitli malzemeleri kullanarak kendi müziğini oluşturabilmesini sağlamaktır.

    1. Çocuğunuzun hayal kurma becerisini desteklemek,

    2. Çocuğunuzun düşüncelerini farklı yollarla anlatmasına fırsat vermek.


    Malzemeler: Tencere, tahta ve metal kaşık, pet şişe, baklagil


    Etkinlik Adımları:

    • Okuduğunuz kitapta müziğin ada halkını nasıl etkilediği hakkında çocuğunuzla sohbet edin. Tarık’ın flüt çaldığından, Beyaz Karga’nın ise şarkı söylediğinden bahsedin. Mutsuz ve hasta görünen ada halkının müzik sayesinde gülümsemeye başladığı hakkında konuşun.

    • Çocuğunuza Tarık’a flütü babasının yaptığını hatırlatın ve “Haydi biz de kendi müzik aletimizi hazırlayalım, şarkılar söyleyelim.” deyin. Hazırladığınız etkinlik malzemelerini göstererek bu malzemelerle hangi müzik aletini oluşturabileceğinizi düşünmesini isteyin. Örneğin “Burada bulunan malzemelerle şimdi biz de kendi müzik aletimizi hazırlayacağız. Sence bu malzemelerle hangi müzik aletini hazırlayabiliriz?” diyerek düşünmesi için onu yönlendirebilirsiniz.

    • Onun fikirlerini dinledikten sonra marakas isimli bir müzik aleti hazırlayacağınızı söyleyin.

    • Pet şişe ile baklagilleri önünüze koyun.

    • Çocuğunuzla beraber pet şişenin içine bir miktar baklagil ekleyin ve kapağını kapatın. Aynısından kendiniz için de hazırlayın.

    • Çocuğunuza, yaptığınız müzik aletinin isminin marakas olduğunu ve sallandığında ses çıkardığını söyleyin. Birkaç deneme yapın.

    • Ardından marakas, tencere ve kaşıkları önünüze koyun.

    • Bir kere kaşıkla tencereye vurarak ses çıkarın. Hemen ardından hazırladığınız şişeyi sallayın ve bu şekilde bir ritim oluşturun.

    • Bir kez tencereye vurarak ve bir kez de marakası sallayarak oluşturduğunuz ritmi birkaç defa tekrarlayın. Bu sayede bu ritme hem çocuğunuz hem de siz alışmış olacaksınız.

    • Aynısını onun da yapmasını isteyin.

    • Tencereye farklı sayılarda vurarak ve marakası birden fazla kez sallayarak ritmi değiştirebilirsiniz.

    • Oyuna bu şekilde farklı ritimler oluşturarak devam edebilirsiniz. Hem ritim tutup hem de birlikte şarkılar söyleyebilirsiniz.


    2- Sen Olsaydın


    Hedef: Çocuğunuzun yardımlaşma ve problem çözme becerilerinin gelişimini desteklemektir.


    Malzemeler: Kağıt, renkli kalemler.


    Etkinlik Adımları:

    • Çocuğunuza, beraber bir etkinlik yapacağınızı söyleyin.

    • Çocuğunuzla birlikte, Tarık ve ailesinin yaşadıkları adadan neden ayrıldıkları hakkında sohbet edin. Tarık ve ailesinin bir adada mutlu bir şekilde yaşadığını, sonra bir bulutun gelip adaya adeta demir attığını ve insanların bu adayı terk etmek zorunda kaldıklarını hatırlayın. Daha sonra da Tarık ve babasının yeni bir ada buldukları hakkında konuşun.

    • Çocuğunuza, “Sen olsaydın, Tarık ve babasına nasıl yardım ederdin?” diye sorun ve düşünmesi için ona zaman verin.

    • Çocuğunuzdan, aklına gelen fikirlerin resmini çizmesini isteyin.

    • Çocuğunuz resmini tamamladıktan sonra, çizdiği resim hakkında konuşun.


    3- Yalnız Beyaz Karga


    Hedef: Bir olay ya da durumla ilgili olarak başkalarının duygularını anlamasına fırsat vermek.


    Malzemeler: Yavaş/hareketli olmayan müzik.


    Etkinlik Adımları:

    • Çocuğunuza, bu etkinlikte öncelikle biraz sohbet edeceğinizi ardından beraber dans edeceğinizi söyleyin.

    • Beyaz Karga’nın hikâyede yaşadıkları hakkında sohbet edin. Beyaz Karga’nın Tarık ve babasıyla denizde karşılaştığını, onları bir adaya götürdüğünü hatırlayın. Siyah kargaların yaşadığı bu adada yalnız kalan Beyaz Karga’nın Tarık’la arkadaş olduğu hakkında konuşun (26. sayfada bulunan görselleri inceleyebilir, siyah kargaları çocuğunuza gösterebilirsiniz.).

    • Çocuğunuzla birlikte, siyah kargaların arasında tek başına kalan Beyaz Karga’nın neler hissedebileceği hakkında sohbet edin. Ona “Sence siyah kargaların arasında yalnız kalan Beyaz Karga neler hissetmiştir?” diye sorabilir ve düşünmesi için ona zaman verebilirsiniz.

    • Kendini yalnız hisseden Beyaz Karga’nın çok üzgün olabileceği hakkında konuştuktan sonra yavaş bir müzik açın ve dans ederek Beyaz Karga’nın hissettiklerini anlatmaya çalışın. “Üzgün Beyaz Karga nasıl dans ederdi? Haydi onun gibi dans etmeye çalışalım.” diyebilirsiniz.

    • Müzik eşliğinde dans ettikten sonra dans ederken nasıl hissettiğiniz, hangi konularda zorladığınız hakkında konuşabilirsiniz.

  • Yeni Kelimeler Öğreniyoruz


    Öğrenilmesi Hedeflenen Kelimeler


    Demir atmak: Bir yerde uzun süre kalmaktır. Kitabımızda da kapkaranlık bir bulut gelip Tarık ve ailesinin yaşadığı adanın üzerine adeta demir atmış, gökyüzünde çok uzun süre kalmış.


    Bitkin olmak: Kara ile denizin birleştiği yere kıyı denir. Kitabımızda da ada halkı, Tarık ve babasını kıyıda bekliyormuş.


    Kıyı: Bir işi kendi isteğiyle, ihtiyacı olanlara yardım etmek için yapan kişiye gönüllü denir. Dünyada ve ülkemizde ihtiyacı olan insanlara ve hayvanlara yardım eden pek çok gönüllü kişi vardır. Kitabımızda da hayvan barınaklarında çalışan gönüllüler buradaki hayvanlara bakıyorlarmış.


    Sevgili ebeveynler, çocuğunuzun kelime dağarcığını zenginleştirmenin yollarından biri de ona hikayeler anlatmaktır. Çocuğunuz dinlediği hikayeler sırasında anlamını bilmediği kelimeler duyabilir. Bu kelimelerin anlamlarının basit bir şekilde açıklanması, hikâyeyi daha iyi anlayabilmesini ve kelime dağarcığının gelişmesini sağlar. Çocuğunuzun kelime dağarcığının gelişmesi, onun dil gelişimi ve gelecek yıllardaki okul başarısı için çok önemlidir.


    Okuyan Bir Gelecek projesinde de, okunan her hikâye ile öğrenilmesi hedeflenen kelimeler bulunmaktadır. Bu kelimeleri günlük yaşamınızda ara ara çocuğunuzla sohbet ederken kullanmanız, çocuğunuzun bu kelimeleri öğrenmesini kolaylaştıracaktır.

  • Sohbet Ediyoruz

    Hikayeyi dinlerken, gerçekleşecek olaylarla ilgili çocuğunuzun tahminde bulunması için ona sorular sorabilirsiniz. Bu sorular aynı zamanda çocuğunuzun dikkatini hikayeye çekmenizi de kolaylaştırır. Örneğin, Tarık ve Beyaz Karga kitabını okurken aşağıdaki soruları sorabilirsiniz.


    1. Adadaki insanlar bulutu kovabilmek için başka neler yapacaklar sence? (Çocuğunuzun hikâyenin devamında gerçekleşecek olaylar hakkında düşünmesine fırsat vermek için ona 8. sayfanın sonunda bu soruyu sorabilirsiniz.)


    2. Sence Tarık’ın babası, Tarık için ne hediye hazırladı? (22. sayfanın başında, çocuğunuzun ilgisini kitaba çekmek için bu soruyu sorabilirsiniz.)


    Hikayeyi dinledikten sonra, çocuğunuza çeşitli sorular sorarak hikaye hakkında sohbet edebilirsiniz. Tarık ve Beyaz Karga Kitabını okuduktan sonra, aşağıdaki soruları sorarak hikaye hakkında fikirlerini ifade etmesini sağlayabilirsiniz.


    1. Tarık ve babası neden kendi adalarını terk etmek zorunda kalmış?


    Yanıtı: Kapkaranlık bir bulut yaşadıkları adanın gökyüzünü kaplamış. Yaşadıkları adaya günlerce yağmur yağmış ve bu bulut yüzünden güneşi göremez olmuşlar. Bu nedenle kendi adalarını terk etmek zorunda kalmışlar.


    2. Tarık ve babası nasıl yeni bir yuva bulmuşlar?


    Yanıtı: Beyaz Karga ve ada halkı onlara yardım etmiş. Beyaz Karga denizde onlara bir ada bulabilmek için gidecekleri yönü göstermiş. Ada halkı ise baba ve oğulun kıyıya çıkmasına yardım edip onlara yiyecek, su ve kalacak bir ev vermişler.

Kİtapların İhtİyaç sahİbİ çocuklara ulaşmasına destek olun

  • KİTAP SETİ BAĞIŞLA

    Yapacağınız bağışla, ihtiyaç sahibi çocukların kitaplarla buluşmasını destekleyebilirsiniz. Okuyan Bir Gelecek Projesi'ne iki şekilde bağış yapabilirsiniz:


    Kitap seti bağışlayabilir veya kitap setlerini oluşturabilmemiz için AÇEV'e katkıda bulunabilirsiniz. Bir kitap setinin maliyeti 400 TL'dir. Yapılan bağışlara karşılık gelen adette kitap seti temin edilerek ihtiyaç sahibi çocuklara ulaştırılacaktır.

    Kitap Seti Bağışla

    TURKCELL, VODAFONE ve TÜRK TELEKOM operatörlerinden BAGIS yazıp 3747‘ye kısa mesaj göndererek sadece 20 TL ile Okuyan Bir Gelecek projesine destek olabilirsiniz

    SMS Gönder