Pöti: Bir Barınak Köpeğinin Öyküsü

  • Yazar: Gökçe Gökçeer
  • Çizer: Mustafa Gündem
  • Yayınevi: Redhouse Kidz Yayınları
  • Okuyan Kişi: Gökçe Gökçeer
  • Yaş Aralığı: 3+ yaş

Bu kitap küçükken barınakta yaşayan pek havalı bir köpeğin hikayesini anlatıyor. Bu köpeğin ismi Pöti. Haydi gelin, Pöti’yi birlikte daha yakından tanıyalım.


Sevgili anne ve babalar;

Erken çocukluk yıllarında çocukların sosyal ve duygusal gelişimlerinin desteklenmesi önemlidir. Bu dönemde çocukların hayvan hakları ve hayvanların ihtiyaçları hakkında bilgi sahibi olmaları ve hayvan sevgisi konusunda doğru yönlendirilmeleri, sosyal ve duygusal gelişimlerini olumlu yönde etkiler. Çocuğunuzun duyarlı bir hayvansever, hayvanları koruyan ve seven bir insan olabilmesi için sizin onu erken yaşlarda nasıl yönlendireceğiniz çok önemlidir. Ona bu yaşlarda “Pöti Bir Barınak Köpeğinin Öyküsü” kitabı gibi hayvanları anlatan kitaplar okuyabilir, birlikte mahallenizde bulunan hayvanlar için kulübeler inşa edebilir, düzenli olarak sokak hayvanlarını besleyebilirsiniz. Hayvan barınaklarını ziyaret edebilir ve buradaki hayvanlarla ilgilenmesi için onu yüreklendirebilirsiniz.

  • Etkinlikler


    1- Pöti’nin Yeni Tasması


    Hedef:

    1. Çocuğunuzun hayal kurma becerisini desteklemek,

    2. Çocuğunuzun düşüncelerini farklı yollarla anlatmasına fırsat vermek.


    Malzemeler: Kağıt, renkli kalemler.


    Etkinlik Adımları:

    • Çocuğunuzla birlikte Pöti’nin resmini inceleyin. Nasıl göründüğünden bahsedin. Pöti’nin tasma taktığına dikkat çekin. Hayvanların boynuna neden tasma takıldığı hakkında çocuğunuza bilgi verin. Hayvanların kulübelerine bu tasma ile bağlanabildiğini açıklayın. Tasmanın üstünde köpeğin sahibinin telefon numarasının yazılı olduğunu söyleyin. Tasmaları sayesinde hayvanların kaybolmadıklarını, bulanların onları evlerine geri götürebildiğini anlatın.

    • Bu etkinlikte Pöti’ye yeni bir tasma tasarlayacağınızı söyleyin. “Pöti’ye bir tasma hazırlayacak olsaydın, nasıl bir tasması olsun isterdin?” diye sorabilirsiniz. Düşünmesi için ona zaman verin.

    • Kâğıt ve kalemleri önünüze alarak, aklına gelenleri resim yaparak anlatması için onu yönlendirin.

    • Çocuğunuz resmini tamamladıktan sonra resmi birlikte inceleyin ve nasıl bir tasma tasarladığı hakkında konuşun.


    2- Hayvanlara İyilik Yapmanın Yolları


    Hedef:

    1. Çocuğunuzun hayvanların ihtiyaçlarını fark etmesini sağlamak,

    2. Çocuğunuzun hayvanlara nasıl yardım edebileceğini fark etmesini sağlamak.


    Malzemeler: Karton veya resim kağıdı, renkli kalemler.


    Etkinlik Adımları:

    • Çocuğunuza “Pöti evsiz, barınakta yaşayan bir köpekti. Acaba etrafımızda Pöti gibi başka hayvanlar var mı?” diye sorun. Mahallenizdeki hayvanlardan bahsedin, yakınınızda hayvan barınağı varsa orada yaşayan hayvanlar olduğu hakkında da bilgi verebilirsiniz. Mahallenizde yaşayan sokak hayvanlarını gözlemleyebilir, neler yaptıklarını neler yediklerini anlamaya çalışabilirsiniz.

    • Sokak hayvanlarının yaşadıkları sorunlar neler olabilir diye düşünün. Sokakta karşılaşabilecekleri açlık, hastalık gibi sorunlar hakkında sohbet edin.

    • Fark ettiğiniz bu sorunların çözümü için çocuğunuzla beraber neler yapabileceğiniz hakkında düşünün. “Sokakta yaşayan hayvanlar aç kalabilirler. Onlar için ne yapabiliriz sence?”, “Sokaktaki kediler/köpekler soğuk havalarda üşüyebilirler. Onlara nasıl yardım edebiliriz?” gibi sorular sorarak, çeşitli çözüm önerileri bulabilmesi için fırsat verin. Bulduğu öneriler hakkında konuşun ve yapabileceklerinizi belirleyin.

    • Ardından çocuğunuzla birlikte bir poster hazırlayarak hayvanlara yardım etmenin beş yolunu bu postere çizmesini isteyin. Öncelikle hayvanlara yardım etmenin beş yolunu belirleyin. Örneğin su vermek, barınaktan sahipsiz hayvan almak, kuşlara yem vermek gibi. Hayvanlara yardım etmenin beş yolunu belirledikten sonra karton veya resim kağıdını ona vererek bu beş yolu resim yaparak anlatması için onu yönlendirin.

    • Hazırladığınız posteri evinizde uygun bir yere asarak hayvanlara yardım etmek için yapılacaklar hakkında düzenli olarak sohbet edebilirsiniz.

    Ebeveynlere not: Çocuğunuz bu kitabı okuduktan sonra sokakta yaşayan bir hayvanı sahiplenmek, eve getirmek isteyebilir. Eğer eviniz bir hayvan sahiplenmek için uygun değilse, uygun bir şekilde ona bu durumu açıklayabilirsiniz. Örneğin; “Bu köpeği sahiplenmek istemeni anlıyorum. Ama bizim evimiz bir köpekle beraber yaşamak için çok küçük. Ona bahçede bakabiliriz.” ya da “Bu köpeği sahiplenemesek de her gün evin önüne onun için bir kap su ve bir kap mama bırakabiliriz. Bu sayede onunla her gün düzenli olarak ilgilenebilirsin.” şeklinde açıklamalar yaparak hayvanlarla ilgilenmesi için sorumluluk almasını teşvik edebilirsiniz.

  • Yeni Kelimeler Öğreniyoruz


    Öğrenilmesi Hedeflenen Kelimeler


    Hayvansever: Hayvanların ihtiyaçlarını önemseyen, haklarını koruyan ve onlara yardım eden kişilere hayvansever denir. Kitapta da Pöti’ye yaşadığı barınakta gönüllü hayvanseverler bakıyordu.


    Tuhaf: Diğerlerinden farklı olan, yani garip şeylere, tuhaf denir. Kitabımızda da Pöti’nin gözlerinin renkleri birbirinden farklı olduğu için onu tuhaf bulanlar oluyormuş.


    Gönüllü: Bir işi kendi isteğiyle, ihtiyacı olanlara yardım etmek için yapan kişiye gönüllü denir. Dünyada ve ülkemizde ihtiyacı olan insanlara ve hayvanlara yardım eden pek çok gönüllü kişi vardır. Kitabımızda da hayvan barınaklarında çalışan gönüllüler buradaki hayvanlara bakıyorlarmış.


    Sevgili ebeveynler, çocuğunuzun kelime dağarcığını zenginleştirmenin yollarından biri de ona hikayeler anlatmaktır. Çocuğunuz dinlediği hikayeler sırasında anlamını bilmediği kelimeler duyabilir. Bu kelimelerin anlamlarının basit bir şekilde açıklanması, hikâyeyi daha iyi anlayabilmesini ve kelime dağarcığının gelişmesini sağlar. Çocuğunuzun kelime dağarcığının gelişmesi, onun dil gelişimi ve gelecek yıllardaki okul başarısı için çok önemlidir.


    Okuyan Bir Gelecek projesinde de, okunan her hikâye ile öğrenilmesi hedeflenen kelimeler bulunmaktadır. Bu kelimeleri günlük yaşamınızda ara ara çocuğunuzla sohbet ederken kullanmanız, çocuğunuzun bu kelimeleri öğrenmesini kolaylaştıracaktır.

  • Sohbet Ediyoruz

    Hikayeyi dinlerken, gerçekleşecek olaylarla ilgili çocuğunuzun tahminde bulunması için ona sorular sorabilirsiniz. Bu sorular aynı zamanda çocuğunuzun dikkatini hikâyeye çekmenizi de kolaylaştırır. Örneğin Pöti: Bir Barınak Köpeğinin Öyküsü kitabını okurken aşağıdaki soruları sorabilirsiniz.


    1. Acaba Pöti yeni evinde neler yapacak? (12. Sayfanın sonunda bu soruyu sorarak çocuğunuzun ilgisini kitaba çekebilirsiniz.)


    2. Pöti başka neler yapıyormuş acaba? (36. Sayfanın sonunda bu soruyu sorarak çocuğunuzun dikkatini kitaba çekebilirsiniz.)


    Hikayeyi dinledikten sonra, çocuğunuza çeşitli sorular sorarak hikâye hakkında sohbet edebilirsiniz. Pöti: Bir Barınak Köpeğinin Öyküsü kitabını okuduktan sonra, aşağıdaki soruları sorarak hikâye hakkında fikirlerini ifade etmesini sağlayabilirsiniz.


    1. Barınakta yaşarken Pöti’nin en büyük hayali neymiş?


    Yanıtı: Pöti’nin en büyük hayali onu çok seven bir sahibinin olmasıymış.


    2. Pöti neler yapmaktan hoşlanırmış?


    Yanıtı: Pöti horul horul uyumayı ve oyunlar oynamayı çok severmiş.


    3. Sen Pöti ile arkadaş olsan onunla hangi oyunları oynardın?

Kİtapların İhtİyaç sahİbİ çocuklara ulaşmasına destek olun

  • KİTAP SETİ BAĞIŞLA

    Yapacağınız bağışla, ihtiyaç sahibi çocukların kitaplarla buluşmasını destekleyebilirsiniz. Okuyan Bir Gelecek Projesi'ne iki şekilde bağış yapabilirsiniz:


    Kitap seti bağışlayabilir veya kitap setlerini oluşturabilmemiz için AÇEV'e katkıda bulunabilirsiniz. Bir kitap setinin maliyeti 400 TL'dir. Yapılan bağışlara karşılık gelen adette kitap seti temin edilerek ihtiyaç sahibi çocuklara ulaştırılacaktır.

    Kitap Seti Bağışla

    TURKCELL, VODAFONE ve TÜRK TELEKOM operatörlerinden BAGIS yazıp 3747‘ye kısa mesaj göndererek sadece 20 TL ile Okuyan Bir Gelecek projesine destek olabilirsiniz

    SMS Gönder