Elmer

  • Yazar: David McKee
  • Çizer: David McKee
  • Yayınevi:
  • Okuyan Kişi: Cem Yılmaz
  • Yaş Aralığı: +3 Yaş

Bir zamanlar bir fil sürüsü vardı. Bu sürüde genç filler, yaşlı filler, uzun boylu, kilolu ve zayıf filler yaşardı ve bütün fillerin rengi aynıydı, gri. Oysa sürünün en komik fili Elmer rengarenkti ve diğerlerinden çok farklı görünüyordu. Hiç rengarenk fil olur mu demeyin. Elmer’in sürprizlerle dolu hikayesi sizlere farklılıkların güzelliklerini anlatacak...

  • Etkinlikler


    Birlikte Tekerleme Söyleyelim


    Hedef: Çocuğun dile hakimiyetini arttırmaktır.


    Hazırlık: Etkinlik öncesinde tekerlemelerin sözlerine hakim olmak için tekerlemeleri birkaç kez okuyabilir ve prova yapabilirsiniz.


    Etkinlik Adımları:

    •     Çocuğunuza Elmer’ı okuduktan sonra bildiği tekerlemeler olup olmadığını sorun. Bildiği tekerlemeler varsa birlikte bunları söyleyin.

    •     Ardından yeni tekerlemeler söyleyeceğinizi açıklayın. Aşağıdaki tekerlemeleri ilk olarak 1-2 kez çocuğunuza siz söyleyin.

    •     Tekerlemeleri söylerken sözlerini beden dilinizle canlandırmaya çalışın. Ondan tekerlemeleri dinlemesini ve yaptığınız hareketleri takip etmesini isteyin.

    •     Tekerlemeleri söylerken bedeninizi kullanarak sözleri canlandırmanız ve eğlenmeniz çocuğunuzun dikkatini çekecek ve sizinle birlikte tekerleme söylemekten keyif almasını sağlayacaktır.


    FİL

    Efendim de efendim

    Fındık fıstık vereyim.

    Diller döktüm diller,

    Kafese girmez filler.

    İşte böyle çocuklar,

    Deveden büyük fil var.


    ORMAN

    Ormanda bir kuş

    Bir dala konmuş

    Ötüyor işteee

    Ötüyor işte

    Cik cik cik cik cik

    Cik cik cik cik cik


    Ormanda bir at

    Atmış herşeyi

    Koşuyor işte

    Koşuyor işte


    Ormanda bir fil

    Yemiş herşeyi

    Büyüyor işteee

    Büyüyor işte


    •     Tekerlemeleri söylerken çocuğunuza “Hikayede karşımıza Elmer isimli bir fil çıkmıştı. Elmer ormanda bol bol hareket ediyor, oyunlar oynuyordu. Biz de fillerle ve ormanla ilgili iki tekerleme söyledik.” şeklinde açıklama yaparak söylenilen tekerlemeler ile hikaye arasında bağlantı kurmasını sağlayabilirsiniz.

    •     Çocuğunuzun yeni duyduğu bu tekerlemeleri bereber sık sık tekrarlayabilirsiniz.


    Fil Gibi Yürüyelim


    Hedefler: Çocuğunuzun farklı canlıların taklidini yaparak hareket etmesini desteklemektir. Çocuğunuzun tahmin etme becerilerini desteklemektir.


    Hazırlık: Orman hayvanlarını hiç konuşmadan nasıl taklit edeceğinizi etkinlik öncesinde düşünün ve bu hayvanları taklit etmek için hazırlık yapın.


    Etkinlik Adımları:

    •     Çocuğunuza bu etkinlikte sırayla bazı orman hayvanlarını canlandıracağınızı ve diğer kişinin de canlandırılan hayvanı bulmaya çalışacağını söyleyin.

          “Bu etkinlikte birbirimize orman hayvanlarıyla ilgili bazı bilmeceler soracağız. Ama bu kez bilmeceleri biraz farklı soracağız. Hiç konuşmadan yalnızca taklitlerini yaparak Elmer kitabında gördüğümüz ormanda yaşayan hayvanları birbirimize anlatmaya çalışacağız.”

    •     Öncelikle Elmer kitabında gördüğünüz orman hayvanlarını hatırlayın. Fil, aslan, kaplan, hipopotam, zebra, zürafa, kaplumbağa ve timsahın bulunduğu sayfaları açarak bu hayvanların resimlerini inceleyin. Bu hayvanların nasıl hareket ettikleri, nasıl ses çıkardıkları gibi özellikleri hakkında konuşun.

    •     Daha sonra siz bir hayvan seçin ve taklidini yapın. Çocuğunuz hangi hayvanın taklidini yaptığınızı bulmaya çalışsın.

    •     Daha sonra Elmer kitabında yer alan bu hayvanlardan birini onun seçmesini isteyin. Hangi hayvanı seçtiğini size söylemeden taklidini yapsın. Bakalım hangi hayvan olduğunu bulabilecek misiniz?

    •     Çocuğunuz canlandırdığınız hayvanı bulmakta zorlanırsa, ona ipuçları verebilirsiniz. Örneğin, bilmecenin cevabı “hipopotam” ise ve çocuğunuz bu cevabı bulmakta zorlanırsa, hipopotamın birkaç özelliğini söyleyerek cevabı bulması için onu destekleyebilirsiniz. Örneğin, “Bu büyük bir hayvan ama bacakları çok kısa. Kocaman bir yüzü var. Suda yüzmeyi çok seviyor.” gibi açıklamalar yapabilirsiniz.

    •     Oyuna tüm hayvanların taklidini yapana kadar devam edin, herkes sırayla bir hayvanı canlandırsın.

  • Yeni Kelimeler Öğreniyoruz


    Öğrenilmesi Hedeflenen Kelimeler


    Sürü: (Hikayedeki fil sürüsünün resmini gösterin) Birlikte yaşayan hayvan topluluğuna sürü denir. Örneğin birlikte yaşayan filler fil sürüsünü, zebralar zebra sürüsünü ve aslanlar aslan sürüsünü oluşturur. Bu hikayede de Elmer, bir fil sürüsüyle yaşıyormuş.


    Çalı: (Hikayedeki çalı resmini gösterin) Böğürtlen gibi küçük meyveleri olan çok dallı küçük ağaçlara denir. Hikayede de, fil renginde dutları olan çalıyı bulmaya çalışıyor.


    Sevgili ebeveynler, çocuğunuzun kelime dağarcığını zenginleştirmenin yollarından biri de ona hikayeler anlatmaktır. Çocuğunuz dinlediği hikayeler sırasında anlamını bilmediği kelimeler duyabilir. Bu kelimelerin anlamlarının basit bir şekilde açıklanması, hikayeyi daha iyi anlayabilmesini ve kelime dağarcığının gelişmesini sağlar. Çocuğunuzun kelime dağarcığının gelişmesi, onun dil gelişimi ve gelecek yıllardaki okul başarısı için çok önemlidir.


    Okuyan Bir Gelecek projesinde de okunan her hikaye ile öğrenilmesi hedeflenen kelimeler bulunmaktadır. Bu kelimeleri günlük yaşamınızda ara ara çocuğunuzla sohbet ederken kullanmanız çocuğunuzun bu kelimeleri öğrenmesini kolaylaştıracaktır.

  • Sohbet Ediyoruz

    Hikayeyi dinlerken, gerçekleşecek olaylarla ilgili çocuğunuzun tahminde bulunması için ona sorular sorabilirsiniz. Bu sorular aynı zamanda çocuğunuzun dikkatini hikayeye çekmenizi de kolaylaştırır. Örneğin Elmer kitabını okurken aşağıdaki soruları sorabilirsiniz.


      1. Sence Elmer nereye gidecek? (Bu soruyu “Sabaha doğru diğer filler uyanmadan sessizce uzaklaştı.” cümlesi okunduktan sonra, çocuğunuzun dikkatini kitaba çekmek için sorabilirsiniz.)


      2. Farklı olan ne sence? (Bu soruyu, “Elmer bir şeylerin yanlış olduğunu düşündü.” cümlesi okunduktan sonra, çocuğunuzun dikkatini kitaba çekmek için sorabilirsiniz.)


    Hikayeyi dinledikten sonra, çocuğunuza çeşitli sorular sorarak hikaye hakkında sohbet edebilirsiniz. Örneğin Elmer’ı okuduktan sonra aşağıdaki soruları sorarak hikaye hakkında fikirlerini ifade etmesini sağlayabilirsiniz.


      1. Elmer diğer fillerden nasıl farklıymış?


      Yanıtı: Elmer rengarenkmiş ve şakalar yaparak diğer filleri güldürüyormuş.


      2. Yağmur yağınca ne olmuş?


      Yanıtı: Elmer’ın üstündeki boyalar yağmurla birlikte akmış gitmiş. Elmer’ın kendi renkleri ortaya çıkmış.

Kİtapların İhtİyaç sahİbİ çocuklara ulaşmasına destek olun

  • KİTAP SETİ BAĞIŞLA

    Yapacağınız bağışla, ihtiyaç sahibi çocukların kitaplarla buluşmasını destekleyebilirsiniz. Okuyan Bir Gelecek Projesi'ne iki şekilde bağış yapabilirsiniz:


    Kitap seti bağışlayabilir veya kitap setlerini oluşturabilmemiz için AÇEV'e katkıda bulunabilirsiniz. Bir kitap setinin maliyeti 400 TL'dir. Yapılan bağışlara karşılık gelen adette kitap seti temin edilerek ihtiyaç sahibi çocuklara ulaştırılacaktır.

    Kitap Seti Bağışla

    TURKCELL, VODAFONE ve TÜRK TELEKOM operatörlerinden BAGIS yazıp 3747‘ye kısa mesaj göndererek sadece 20 TL ile Okuyan Bir Gelecek projesine destek olabilirsiniz

    SMS Gönder