Çocuğunuzun kitap okumayı sevmesi için yaşına uygun ve ilgisini çekebilecek kitaplarla tanışmasına özen gösterin. Çocuğunuzun yaşına uygun kitapların özelliklerini aşağıda bulabilirsiniz.
0-2 yaş aralığında bebeğiniz için kitap seçerken nelere dikkat edebilirsiniz?
Bebeğinizin kitabı tutabilmesi ve rahatlıkla kavrayabilmesi için onun ellerinin boyutlarında küçük kitaplar tercih edebilirsiniz.
Bebeğiniz yine bu dönemlerde kitaplarını sık sık ağzına götürerek kitaplarla temas kurar. Bu nedenle kumaştan yapılmış ve yıkanabilir kitapları tercih edebilirsiniz.
Çeşitli kelimelerden ve bu kelimelere ait resimlerden oluşan kitapları tercih edebilirsiniz.
Çeşitli malzemelerden hazırlanmış, resimlerine dokunduğunda bebeğinizin duyularını harekete geçirecek kitaplar tercih edebilirsiniz. Örneğin kitabın bir sayfasında koyun resmi varsa resimdeki koyunun tüyleri pamuk benzeri yumuşak bir malzemeden yapılmış olabilir.
Kaliteli malzemelerle hazırlanmış, dayanıklı, kalın kağıda basılmış kitaplar tercih edebilirsiniz.
Bebeğiniz için kafiyeli cümlelerle hazırlanmış kısa hikayesi olan büyük resimli kitapları da tercih edebilirsiniz.
2-6 yaş arasındaki çocuğunuza kitap seçerken nelere dikkat edebilirsiniz?
2-6 yaş arasındaki çocuğunuzun güzel ve dikkat çekici resimleri olan kitaplar ilgisini çekecektir. Çocuğunuz böyle kitapların resimlerine baktığında kendini iyi hisseder, resimlerin ayrıntılarını inceler ve hikayeyi bu resimleri takip ederek rahatlıkla dinleyebilir.
Özellikle yedi yaşına kadar kitap seçerken, kitabın ¾ nün resim, ¼ nin yazılardan oluşmasına dikkat etmeniz çocuğunuzun yazılar karşısında boğulma hissetmemesi için önemlidir.
İyi bir çocuk kitabı, anlatmak istediğini çocuğu eğlendirerek anlatır. Dolayısıyla, ders veren, konu anlatımı formunda olan kitaplardan ziyade hikayesi olan, olay örgüsü olan, eğlendiren veya heyecan yaratan çocuk kitapların seçilmesi önemlidir.
Çocuk kitaplarının paylaşma, dayanışma, arkadaşlık, merhamet, sorumluluk, cesaret, saygı ve sevgi gibi evrensel değerleri içermesi önemlidir.
Çocuğunuzun yaşına uygun bilim kurgu, resimli hikaye kitabı, çizgi roman gibi farklı türden kitaplar almanız onun çeşitli kitaplarla deneyim kazanmasını ve okumayı sevmesini destekler.
Sessiz yani yazısı olmayan yalnızca görsellerden oluşan kitapları yine bu yaşlarda çocuğunuzla tanıştırabilirsiniz. Sessiz kitaplar çocuğunuzun kitabın resimlerini inceleyerek ayrıntıları keşfetmesini ve kendi hikayelerini yaratması için onu destekler.
Çocuğunuz kendisi okumaya başlayınca 1 sayfa resim, 1 sayfa yazı şeklinde hazırlanan ilk okuma kitaplarını okuyabilir. İlk okuma kitaplarında da resimlerin varlığı önemlidir.
Kitapta çocuklara sunulan kavram veya bilgilerin özümsenmesi ve pekiştirilmesi için bir veya iki hafta aralıkla okuduğunuz kitabı yeniden okuyabilirsiniz.
Pahalı kitap mı, ucuz kitap mı konusu da sizi düşündüren konulardan biri olabilir. Az sayıda kaliteli kitap almak, çok sayıda ucuz kitap almaktan çok daha iyi olabilir.