Okula Başlarken

  • Yazar: Gülçin Alpöge
  • Çizer: Ayşe İnan Alican
  • Yayınevi: AÇEV Yayınları
  • Okuyan Kişi: Fatih Türkmenoğlu
  • Yaş Aralığı: +3 Yaş

Ağaçlar yapraklarını dökmeye, kuşlar sıcak ülkelere göç etmeye başladı. Sonunda sonbahar geldi! Ortalıkta bir telaş, heyecan var çünkü sonbaharla birlikte okulların açılma zamanı da geldi… Göksu Sokağı’nda bu yıl okula başlayacak birçok çocuk var. Haydi gelin, onların hikayesini hep beraber dinleyelim.

  • Etkinlikler


    1. Hayalimdeki Okul


    Hedef: Çocuğunuza okula uyum sürecinde destek olmak ve onun hayal gücünü desteklemek.


    Malzemeler: Kağıt, renkli kalemler.


    Etkinlik Adımları:

    •     Çocuğunuza malzemeleri gösterin ve birlikte resim yapacağınızı söyleyin.

    •     Nasıl bir okula gitmek istediğini hayal etmesini ve gitmek istediği okulun resmini yapmasını isteyin.

    •     Resim bittikten sonra, resmi birlikte inceleyin ve çocuğunuzun hayal ettiği okulun özellikleri hakkında konuşun.


    2. Okul Nasıl Bir Yer?


    Hedef: Okul ortamını çocuğunuz için tanıdık hale getirmek, okula uyum sürecinde çocuğunuzu desteklemek.


    Etkinlik Adımları:

    •     Evinizin yakınında bulunan bir okulu veya çocuğunuzun başlayacağı okulu ziyaret edin.

    •     Okulu ziyaret etmek için, ziyaret öncesinde okul görevlilerinden izin alın.

    •     Çocuğunuza okul ziyareti yapacağınızı açıklayın. Okulda hangi alanları gezeceğiniz hakkında konuşun. Örneğin, bahçe, sınıflar, kantin, tuvaletler gibi alanları gezebilirsiniz.

    •     Bu alanlarda çocuğunuzun dikkatini çeken ayrıntılar varsa onlar hakkında konuşun.

    •     Eve geldiğinizde çocuğunuzla okulda gördükleriniz hakkında sohbet edin.

    •     Okulda gezdiğiniz alanların resimlerini yapabilirsiniz.

    •     Okul ziyaretini, çocuğunuzun okula başlayacağı dönemde mutlaka tekrarlayın. Çocuğunuz okulu ilk defa sizinle birlikte gezsin. Bu sayede, okul ortamını onun için tanıdık hale getirebilirsiniz.

  • Yeni Kelimeler Öğreniyoruz


    Öğrenilmesi Hedeflenen Kelimeler


    Özenmek: Başkasının yaptığı bir şeyi yapmayı istemektir. Okuduğumuz kitapta Yonca da ablası gibi okumaya özeniyormuş.


    Kimlik Kartı: Üzerinde ismimizin, anne ve babamızın isminin, doğduğumuz gün ve yerin yazılı olduğu karttır. Kitapta da okulun ilk günü Esra’nın kimlik kartı kayboluyordu.


    Sevgili ebeveynler, çocuğunuzun kelime dağarcığını zenginleştirmenin yollarından biri de ona hikayeler anlatmaktır. Çocuğunuz dinlediği hikayeler sırasında anlamını bilmediği kelimeler duyabilir. Bu kelimelerin anlamlarının basit bir şekilde açıklanması, hikayeyi daha iyi anlayabilmesini ve kelime dağarcığının gelişmesini sağlar. Çocuğunuzun kelime dağarcığının gelişmesi, onun dil gelişimi ve gelecek yıllardaki okul başarısı için çok önemlidir.


    Okuyan Bir Gelecek projesinde de okunan her hikaye ile öğrenilmesi hedeflenen kelimeler bulunmaktadır. Bu kelimeleri günlük yaşamınızda ara ara çocuğunuzla sohbet ederken kullanmanız çocuğunuzun bu kelimeleri öğrenmesini kolaylaştıracaktır.

  • Sohbet Ediyoruz

    Hikayeyi dinlerken, gerçekleşecek olaylarla ilgili çocuğunuzun tahminde bulunması için ona sorular sorabilirsiniz. Bu sorular aynı zamanda çocuğunuzun dikkatini hikayeye çekmenizi de kolaylaştırır. Örneğin, Okula Başlarken kitabını okurken aşağıdaki soruları sorabilirsiniz.


      1. Acaba okula başlarken diğer çocuklar neler yapacaklar? (Yonca’nın okula başlarken yaptığı hazırlıkları okuduktan sonra bu soruyu sorabilirsiniz.)


      2. Sence Mehmetcan neden okula gitmekten korkuyor? (Bu soruyu Mehmetcan'ın yaşadıklarının anlatıldığı sayfada bulunan "Şimdi okula gitmekten korkuyordu." cümlesini okuduktan sonra sorabilirsiniz)


    Hikayeyi dinledikten sonra, çocuğunuza çeşitli sorular sorarak hikaye hakkında sohbet edebilirsiniz. Okula Başlarken’i okuduktan sonra aşağıdaki soruları sorarak hikaye hakkında fikirlerini ifade etmesini sağlayabilirsiniz.


      1. Hikayede aynı sokakta oturan birkaç çocuk vardı ve hepsi de okula başlayacağı için farklı duygular hissediyordu. Bu çocuklar kendilerini nasıl hissediyorlardı?


      Yonca sevinçliydi. Alihan öfkeliydi. Esra durgundu. Mehmetcan korkuyordu. Perihan şaşkındı. Hasan üzgündü.


      2. Peki, sen okula başlasaydın kendini nasıl hissederdin?

Kİtapların İhtİyaç sahİbİ çocuklara ulaşmasına destek olun

  • KİTAP SETİ BAĞIŞLA

    Yapacağınız bağışla, ihtiyaç sahibi çocukların kitaplarla buluşmasını destekleyebilirsiniz. Okuyan Bir Gelecek Projesi'ne iki şekilde bağış yapabilirsiniz:


    Kitap seti bağışlayabilir veya kitap setlerini oluşturabilmemiz için AÇEV'e katkıda bulunabilirsiniz. Bir kitap setinin maliyeti 400 TL'dir. Yapılan bağışlara karşılık gelen adette kitap seti temin edilerek ihtiyaç sahibi çocuklara ulaştırılacaktır.

    Kitap Seti Bağışla

    TURKCELL, VODAFONE ve TÜRK TELEKOM operatörlerinden BAGIS yazıp 3747‘ye kısa mesaj göndererek sadece 20 TL ile Okuyan Bir Gelecek projesine destek olabilirsiniz

    SMS Gönder