Ali'ye Göre Gerçek

  • Yazar: Tim Hopgood
  • Çizer: David Tazzyman
  • Yayınevi: Altın Kitaplar
  • Okuyan Kişi: Selma Ergeç
  • Yaş Aralığı: + 3 Yaş

Bu çocuğun adı Ali, diğeri ise Gerçek. Ali ile Gerçek’in araları şu sıralar pek iyi değil çünkü Ali bazı yanlışlar yaptı. Ali yaptığı yanlışlar yüzünden annesinin bu konuda kendisine sorular soracağını biliyor. Peki, sence Ali ne yapacak? Annesine gerçeği söyleyecek mi? Yoksa gerçeği çarpıtacak, eğip bükecek veya saklamaya mı çalışacak? Sen onun yerinde olsan ne yapardın? Yalan söylemek ve gerçeklerle barışmak üzerine eğlenceli bir kitap!

  • Etkinlikler


    1- Gerçeği Resmedelim


    Hedefler:

    • Çocuğunuzun hayal kurma becerisini desteklemek,

    • Çocuğunuzun düşüncelerini farklı yollarla anlatmasına fırsat vermek.


    Malzemeler: Kağıt, renkli kalemler


    Etkinlik Adımları :

    • Çocuğunuzla birlikte Gerçek’in kitapta nasıl resmedildiğini inceleyin. Bir olayın doğru şekilde anlatılmasına, yalanın tam tersine gerçek dendiğini açıklayın. İnsanlara gerçeği söylemediğimizde kendimizi çok rahatsız hissettiğimizi, bu durumun gerçeği söylemediğimiz için bizi üzebileceğini açıklayın. Kitapta da Ali’nin yaptığı kazayla ilgili gerçeği annesine söylemekte çok zorlandığını ve kendisini kötü hissettiğini hatırlatın.

    • Bu etkinlikte gerçeğin resmini yapmaya çalışacağınızı söyleyin. “Gerçeği söylemek bazen zor olsa da insanı çok rahatlatır, huzur verir. Gerçeği saklayan insanlar ise kendilerini kötü hissederler. Haydi birlikte düşünelim. Bir insana gerçeği söylemek bu kadar iyi hissettirdiğine göre sen olsan gerçeğin resmini nasıl yapardın? Gerçeği bir şeye benzetsen o ne olurdu? Nasıl bir şekli olurdu, ne renk olurdu? Mesela bu kitaptaki gibi elleri ayakları olur muydu? Neye benzerdi?” diyerek düşünmesi için onu yönlendirebilirsiniz. Düşünmesi için ona zaman verin.

    • Kâğıt ve kalemleri önünüze alarak, aklına gelenleri resim yaparak anlatması için onu yönlendirin.

    • Çocuğunuz resmini tamamladıktan sonra resmi birlikte inceleyin ve çizdiği resim hakkında konuşun.


    2- Sen Olsaydın Ne Yapardın?


    Hedefler :

    1- Çocuğunuzun çeşitli zorlayıcı durumlar yaşadığında gerçeği söylemesinin önemini fark etmesini sağlamak.


    Malzemeler : Örnek olay kartları


    Hazırlık : Aşağıdaki örnek olayları etkinlik öncesinde bir kağıda not alarak örnek olay kartlarını hazırlayabilirsiniz.


    Etkinlik Adımları :

    • Çocuğunuza oynayacağınız oyunu açıklayın. “Seninle bugün çeşitli olaylar hakkında konuşacağız. Kitabımızda Ali abisinin bisikletiyle annesinin arabasına çarpmıştı, hatırlıyor musun? Annesinin çok kızacağını düşündüğü için ona gerçeği söylemek istememişti. Biz de Ali’nin yaşadığı gibi zor şeyler yaşasak sen ne yapardın bunları düşüneceğiz.” deyin.

    • Aşağıdaki örnek olayları okuyun ve ondan böyle bir durum yaşasaydı ne yapacağını düşünmesini isteyin.

     • Masada resim yaparken istemeden masayı da boyadığını düşün. Hemen temizlemeye çalıştın ama boya çıkmadı. Hatta masa daha da kirlendi. Ben de masanın halini gördüm ve ne olduğunu sana sordum. Böyle bir durumda ne yapardın?

     • Diyelim ki abinin/ablanın/kardeşinin/kuzeninin oyuncağını ödünç aldın. Mesela bir yapboz ya da oyuncak bir ayı. Ama oyuncakla oynarken bir parçası kayboldu ya da oyuncağa istemeden zarar verdin. Böyle bir durumda ne yapardın?

     • Diyelim ki babanın okuduğu kitabı oynamak, sayfalarını incelemek için ondan izin istemeden aldın. Sayfalarını incelerken hızlıca çevirdiğin için sayfanın ucu yırtıldı ya da sayfaları zarar gördü. Baban durumu fark etti ve kitabına ne olduğunu soruyor. Böyle bir durumda ne yapardın?

    • Çocuğunuzun yaşayabileceği durumları anlatmaya çalıştığınız örnek olayları günlük yaşamınızda karşılaştığınız çeşitli durumlara göre değiştirebilirsiniz. Daha önce yaşadığınız olaylardan örnek verebilirsiniz.

    • Çocuğunuzun cevaplarını dinlerken onu yargılamayın. Gerçeği söylemesinin önemi ve hatalarını nasıl telafi edebileceği hakkında konuşabilirsiniz. Örneğin “Masayı boyadın diyelim. Üstelik çok uğraştın ama masadaki boya izi çıkmadı. Ben masanın halini görünce neler olduğunu sorduğumda bana gerçeği anlatman çok güzel. Yeter ki bir daha ki sefer resim yaparken daha dikkatli ol. Mesela masaya örtü serebiliriz. Masadaki lekeyi temizlemek için birlikte neler yapabileceğimizi düşünebiliriz.” diyerek onu yönlendirebilirsiniz.

  • Yeni Kelimeler Öğreniyoruz


    Sevgili ebeveynler, çocuğunuzun kelime dağarcığını zenginleştirmenin yollarından biri de ona hikayeler anlatmaktır. Çocuğunuz dinlediği hikayeler sırasında anlamını bilmediği kelimeler duyabilir. Bu kelimelerin anlamlarının basit bir şekilde açıklanması, hikâyeyi daha iyi anlayabilmesini ve kelime dağarcığının gelişmesini sağlar. Çocuğunuzun kelime dağarcığının gelişmesi, onun dil gelişimi ve gelecek yıllardaki okul başarısı için çok önemlidir.


    Okuyan Bir Gelecek projesinde de okunan her hikâye ile öğrenilmesi hedeflenen kelimeler bulunmaktadır. Bu kelimeleri günlük yaşamınızda ara ara çocuğunuzla sohbet ederken kullanmanız, çocuğunuzun bu kelimeleri öğrenmesini kolaylaştıracaktır.


    Öğrenilmesi Hedeflenen Kelimeler


    Gerçek: Bir olayın doğru şekilde anlatılmasıdır. Yalanın tam tersine gerçek denir. Kitapta da Ali yaptığı kazayla ilgili gerçeği annesine söylemekte çok zorlanıyordu.


    Ödünç istemek: İleride geri verilmek üzere başkasından bir şey alınmasıdır. Kitapta da Ali arkadaşına bir uzaylının bisikletini ödünç istediğini anlatıyordu.


    Görmezden gelmek : Bir şeyi görmemiş gibi davranmak, yokmuş gibi davranmaktır. Kitapta da gerçeği annesine söylemek istemeyen Ali, gerçeği görmezden gelmeye çalışıyordu.

  • Sohbet Ediyoruz


    Hikâyeyi dinlerken, çocuğunuzun gerçekleşecek olaylarla ilgili tahminde bulunması için ona sorular sorabilirsiniz. Bu sorular aynı zamanda çocuğunuzun dikkatini hikâyeye yoğunlaştırmasını da kolaylaştırır. Örneğin Ali’ye Göre Gerçek kitabını okurken aşağıdaki soruları sorabilirsiniz.


    1- Ali arkadaşı Berkay’a ne diyecek sence? (“Arkadaşı Berkay neler olduğunu sorduğunda...” kısmını okuduktan sonra durup bu soruyu sorarak çocuğunuzun ilgisini kitaba çekebilirsiniz.)


    2- Gerçek şimdi ne yapacak acaba? Ortaya mı çıkacak? (“Ama Gerçek gizli, örtülü veya saklı kalmayı reddetti.” cümlesini okuduktan sonra bu soruyu sorarak çocuğunuzun dikkatini kitaba çekebilirsiniz.)


    Hikâyeyi dinledikten sonra, çocuğunuza çeşitli sorular sorarak hikâye hakkında sohbet edebilirsiniz. Ali’ye Göre Gerçek kitabını okuduktan sonra, aşağıdaki soruları sorarak hikâye hakkında fikirlerini ifade etmesini sağlayabilirsiniz.


    1- Ali annesine neden gerçeği söylemek istememiş?


    Yanıtı: Yaptığının yanlış olduğunu biliyormuş ve annesinin ona kızmasından endişe ettiği için annesine gerçeği söylemek istemiyormuş.


    2- Sen Ali’nin yerinde olsaydın ne yapardın? Gerçeği söyler miydin?

Kİtapların İhtİyaç sahİbİ çocuklara ulaşmasına destek olun

  • KİTAP SETİ BAĞIŞLA

    Yapacağınız bağışla, ihtiyaç sahibi çocukların kitaplarla buluşmasını destekleyebilirsiniz. Okuyan Bir Gelecek Projesi'ne iki şekilde bağış yapabilirsiniz:


    Kitap seti bağışlayabilir veya kitap setlerini oluşturabilmemiz için AÇEV'e katkıda bulunabilirsiniz. Bir kitap setinin maliyeti 400 TL'dir. Yapılan bağışlara karşılık gelen adette kitap seti temin edilerek ihtiyaç sahibi çocuklara ulaştırılacaktır.

    Kitap Seti Bağışla

    TURKCELL, VODAFONE ve TÜRK TELEKOM operatörlerinden BAGIS yazıp 3747‘ye kısa mesaj göndererek sadece 20 TL ile Okuyan Bir Gelecek projesine destek olabilirsiniz

    SMS Gönder